REHBERLİK

MAHREMİYET EĞİTİMİ

Okulumuz rehber öğretmeni Fatma Doğan tarafından öğrencilerimize günümüz konularından en önemlisi olan “ mahremiyet eğitimi” çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmada vücudumuzun özel bölgeleri ve nasıl korunmalı bunlar çocuklara anlatılarak öğrencilerimize eğlenceli ve bilgilendirici video animasyon gösteri izletilmiştir. Anlatımın ardından öğrencilerimizle veli bilgilendirme broşürü hazırlanarak gönderilmiştir.

“ANNE-BABA-ÇOCUK İLİŞKİLERİ”

Okulumuz rehber öğretmen tarafından 1 sınıf velilerine yönelik “Anne Baba ve Çocuk İlişkileri” üzerine seminer çalışması yapıldı. Velilerimizin soruları cevaplandırılarak seminere son verildi. Yapılan etkinlikte değinilen konular; Çocuklarla iletişim, Çocukların performanslarının önemi, Öğrencilere ödev yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz, Çocukta disiplin ve sınırların önemi, Aile yaklaşımları ve çocuk üzerindeki etkileri paylaşılarak veliler bilgilendirildi. Çocuklarımızın bizleri modelledikleri ve davranışlarımızın bir aynası olduğu konuşularak konu ile ilgili video gösterisi yapıldı.

MAHREMİYET EĞİTİMİ

Okul rehberlik birimi tarafından Anasınıfı,1.2.3 ve 4 sınıflara mahremiyet eğitimi verildi. Hazırlanan video ve sunu gösterisinden faydalanılarak çocuklara özel bölgelerimiz hakkında konuşmalar yapıldı. Ders etkinliği sonrasında öğrencilere hazırlanan broşür dağıtıldı. Ebeveynlerde bu konuda bilgilendirildi. Yapılan etkinlikte; İyi dokunma ve kötü dokunma nedir, Güvendiğimiz kişiler kimler, Vücudumuzda ki özel bölgelerimiz ve kimler dokunabilir, Tanımadığımız insanlar ya da yakın çevremizde ki insanlar özel bölgelerimize dokunabilir mi, Özel bölgelerimize dokunulduğunda bizler ne yapmalıyız ile ilgili konuşuldu. Öğrencilerin soruları cevaplandırılarak derse son verildi.

ÖFKE KONTROLÜ VE AKRAN ZORBALIĞI (ANASINIFI VE 1 SINIF)

Okulumuz rehberlik birimi tarafından anasınıfı ve 1 sınıflara öfke kontrolü çalışması yapıldı. Öfke ile ilgili öğrenciler konu hakkında bilgilendirdi. Öğrencilere “Trafik Lambası” kuralı anlatıldı ve sınıf içerisinde örnek çalışmalar yapıldı. Öğrencilere öfke nedir, hangi durumlarda öfkeleniriz, öfkelendiğimiz zaman ne yapmamız gerekir, öfke anında nefes alma egzersizleri uygulanarak etkinlik tamamlandı. Öğrencilere akran zorbalığı da anlatılarak konu ile ilgili çizgi film izletildi. Ve etkinliğe“Biri bizi kızdırdığında öfke anındaki duygumuz nasıl olur?”  sorusu sorularak oyun hamurlarından yansıtmaları istendi. Öğrencilerimiz etkili ve güzel bir rehberlik saati geçirdi.

ÖFKE KONTROLÜ VE AKRAN ZORBALIĞI (2-3-4 SINIF)

Okulumuz rehber öğretmen tarafından 2-3 ve 4 sınıf öğrencilerimize öfke kontrolü ile ilgili sınıf etkinliği yapıldı. Etkinlik sırasında hazırlanan sunu gösterisi öğrencilerle paylaşıldı. Ders içeisinde “Kaplumbağa Kabuğu” kuralı öğrencilerimize anlatıldı. Etkili olması için sınıf içinde öğrencilerle örnek çalışmalar yapıldı. Öğrencilere öfke anında nefes ve gevşeme egzersizleri yaptırılarak ders bitirildi.

Sunumda öğrencilere öfke nedir, hangi durumlarda öfkeleniriz, öfkelendiğimiz zaman ne yapmamız gerekir, öfke anında nefes alma egzersizleri uygulanarak etkinlik tamamlandı. Öğrencilere akran zorbalığı da anlatılarak konu ile ilgili çizgi film izletildi.

SAĞLIKLI YAŞAM REHBERLİK ETKİNLİĞİ

Okulumuz rehber öğretmen tarafından anasınıfı,1,2,3 ve 4 sınıflara  “Sağlıklı Yaşam” ile ilgili çalışma yapıldı. TBM kurumunun sitesinden yararlanarak konu ile ilgili öğrencilere sunu ve video gösterimi yaptırıldı. Öğrencilere konu ile ilgili temizlik ve saplıklı yaşam ile ilgili TBM kurumunun hazırlamış olduğu şarkı dinletilerek öğrencilerin keyifli bir rehberlik saati geçirilmesi sağlandı. Çalışmada sağlıksız yiyecekler yemenin zararları, Sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için neler yapabiliriz, Sağlıklı Beslenme nasıl olur, Yeterli ve Dengeli beslenmek için neler yapılabilir, kişisel temizlik için yapmamız gerekenler üzerine konuşuldu.

VERİMLİ ÇALIŞMA

Okulumuz rehber öğretmen tarafından 2-3 ve 4 sınıflara verimli ders çalışma bilgilendirilmesi yapıldı. Öğrencilerin ders çalışmaları ve nasıl ders çalıştıkları konuşularak yanlışlar ve doğrular saptandı. Öğrencilerin konu ile ilgili soruları cevaplandırıldı. Yapılan etkinlikte; Öğrencilere Hedef belirlemenin önemi, Günlük plan yapmanın ders çalışma üzerindeki etkisi, Tekrar yapmanın bize katkıları, Çalışma ortamımız ve masamızın düzenli olmasının gerekliliği konuşuldu. Günlük ve haftalık plan örneği gösterilerek rehberlik etkinliğine son verildi.